18 juuni 2007

MALANA küla

Malana küla asub mägedes. Delhi-Manali tee pealt pead Bhunturi juurest paremale keerama. Aga selleks, et päris Malanasse saada, tuleb mäkke ronima hakata. Sinna ei lähe mitte ühtegi autoteed. Lühim tee on 45 kraadise mäeselja pealt siksakitades üles ronides. Normaalses füüsilises vormis olevatelt võtab see kaks tundi aega. Meil kulus kolm ja pool.

Need ligi 5000 inimest elavad mõnusas isolatsioonis ja on täiesti omaette. Oma reegid on neil ka. Malana inimesi ja nende maju puutuda ei tohi. Kui küsisin kohalikult et miks, siis vastuseks sain põlgliku naeru. Rohkem ei küsinud.

Aga küla ise ja majad on sünged. Eesti sügise tunne. Väljaspoolt tulnud poodi ei sisene. Kui poest midagi osta tahad, paned raha lävepakule. Müüja võtab sealt raha, ja asetab küpsised koos vahetusrahaga jälle lävepakule. Sealt siis võtad.

Supreet tegi lastest pilte ja tahtis neid fotoaparaadist näidata. Lapsed jooksid kisades kahte lehte laiali - läks liiga ligidale. Kratsid et äkki katsub neid.

Külalistemajad asuvad kõrgemal mäe peal. Seda maja võid katsuda. Personal ka veidi teine, ei jookse eest ära. Keset tuba on bursuika, see jahtus öösel maha ja veidi jahe hakkas, sest katuse ja seina vahel on 20 cm tuulutusava. Ei tea kas sihilik et vingu kätte ei jääks või lihtsalt niisama.

Legend räägib, et Aleksander Suur (see Makedoonia oma) olevat oma rännakutega siia välja jõudnud. Jättis siis osa poistest mäekünkale maha. Ütles, et oodake. Ja lubas mõne aja pärast neile järgi tulla. Aga ei tulnud. Nemad siin ikka ootavad…

Naised on siin jälle vahvad tööloomad. Imik selga seotud, tassivad raskeid veekanistreid, toovad metsast hagu, ketravad kivi peal lõnga. Mehed chillivad niisama poe juures.

Inimesed siit väljas ei käi. Kuidas nad saakski kui puutuda ei tohi. Ja seal olles tundus, et nad ei kaotagi midagi. Mis on igapäevaelu Tallinnas või Jaipuris parem? Kahjuks ehitavad nad siia autoteed. Lõhkavad mägesid hirmsate paukudega. Juba on päris lähedal, nii et järgmine aasta võibolla ei pea enam mööda mäge ronima. Mis sellest kohast siis saab? Turistid songivad ribadeks. Ei turismile!